pa Sveum Søndre, Brøttum / Lillehammer - Historien

Sveum Søndre -gir grobunn for vekst

olavskilden brøttumSveum Søndre er en gammel gård med historie helt fra Olav den Hellige red forbi, og stakk staven i jorda slik at Olavs kilden så dagens lys

Sveum Søndre ligger under Skoug og er stedet hvor Marcus av Skogi hadde sitt virke og levde i årene rundt 1160. Markus av Skogi var en frende av Sigurd Jarl og en maktglad fyr. Markus fostret opp kongssønnen Sigurd, sønn av Sigurd Mund, og denne fikk navnet Sigurd Marcusfostre. Sigurd Jarl og Marcus av Skogi ville ha denne kongssønnen som konge av Norge, og satte seg i spissen for et opprør mot Erling Skakke og hans sønn Magnus Erlingsen. Etter en rekke slag og feider trakk Erling Skakke og junior det lengste strået, og Sigurd Jarl falt i slaget på Re ved Tønsberg i 1163. Sigurd Marcusfostre ble halvhugget og vår Marcus av Skogi ble hengt. Siden har det stort sett levd fredsæle folk her til gards.

Vår familie på 4 kjøpte gården i 2006.
Uten noen som helst erfaring med landbruk, ble læringskurven så bratt og så lang som halsen på en sjiraff. Med godt mot har familien tatt tak i bygningene og jorda, slik at Sveum Søndre har blitt en levende gård!

Med glad hilsen og et varmt velkommen!

 

Gry & Petter
Kreative Bønder

Kontakt oss

Sveum Søndre Fritidsgård
Nordre Kongsvei 833
N-2372 Brøttum

gry@sveumsondre.no
Mob: 97 13 68 88

petter@sveumsondre.no
Mob: 90 10 88 75

 

Historien om Sveum Søndre

Alternativ læringsarena - Grønn omsorg

Sveum Søndre på Brøttum (10 min sør for Lillehammer) er en gammel gård med historie helt fra Olav den Hellige red forbi, og stakk staven i jorda slik at Olavs kilden så dagens lys.

Økologisk produksjon

Lam i solskinn Brøttum - Økologisk produksjon

Sauene på Sveum Søndre tygger økologisk gras og får økologisk for. Gården driver økologisk produksjon uten spørytemidler.

Folkene

norodd 700

Vi har det godt på Sveum Søndre. Dyra, huset og området gjør at folk trives her!

Finn frem

Hva skjer?

Lamming i april/mai

Møkking i mai

1.slått juni

2.slått august

Kontakt oss

Mob Gry: 97 13 68 88
gry@sveumsondre.no

Nordre Kongsveg 833
2372 Brøttum

Følg oss på facebook